Wanneer je als belegger onderzoek doet naar een penny stock, zul je geregeld in de situatie komen dat er naast aandelen ook warrants uitstaan. Met oog op mogelijk verwatering voor jou als aandeelhouder en om een inschatting te maken van toekomstige kasstromen, is het verstandig hier in je fundamentele analyse rekening mee te houden. In dit artikel leggen we je uit wat warrants zijn en hoe deze werken.
Wat is een warrant?
Een warrant is een derivaat die het recht geeft, maar niet de verplichting geeft om een bepaald aantal aandelen te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs voor de expiratiedatum.
De prijs waarvoor de onderliggende aandelen gekocht of verkocht kunnen worden, wordt de uitoefenprijs of strikeprijs genoemd.
Welke soorten warrants zijn er?
Er zijn op de beurs twee soorten warrants te onderscheiden, namelijk de Europese en de Amerikaanse variant. Een Europese warrant kan enkel worden uitgeoefend op de expiratiedatum, terwijl de Amerikaanse warrant op ieder moment voor de afloopdatum kan worden uitgeoefend.
Daarnaast is er een verschil tussen call en put warrants. Een call warrant geeft het recht om een aandeel te kopen, terwijl een put warrant het recht geeft om een aandeel te verkopen.
Belangrijke info over warrants
- Een warrant is een derivaat die het recht geeft om een bepaald aantal aandelen te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs voor de expiratiedatum.
- Een warrant wordt uitgegeven door een bedrijf aan een investeerder
- Een warrant vertegenwoordigt een toekomstige kasstroom voor een bedrijf
- Een uitgeoefende warrant leidt tot verwatering voor zittende aandeelhouders
Hoe werken warrants?
Warrants lijken op opties, maar verschillen wel degelijk. De overeenkomst is dat zowel een optie als een warrant beide het recht geven om een onderliggende waarde te kopen tegen een bepaalde prijs op een bepaald moment.
Het verschil is echter dat opties door de beurs worden uitgegeven en warrants door een bedrijf. Wanneer een optie word uitgeoefend, ontvangt de uitoefenende partij de aandelen van een andere investeerder. Als een warrant wordt uitgeoefend, ontvangt de uitoefenende partij de aandelen van het desbetreffende bedrijf.
Wanneer de bezitter het recht van de warrant uitoefent, dient de uitoefenprijs te worden betaald. Deze wordt betaald aan het uitgevende bedrijf. Dit betekent weliswaar dat de kas van het bedrijf wordt gespekt, maar voor zittende aandeelhouders brengt het verwatering met zich mee. Zittende aandeelhouders zijn daarom meestal niet blij met teveel uitstaande warrants. Wanneer een groot aantal warrants wordt uitgeoefend dient de winst per aandeel, namelijk met meer aandeelhouders te worden gedeeld.
Bij uitoefening van een warrant wordt er namelijk een door het bedrijf nieuw uitgegeven aandeel ontvangen. Warrants worden vaak ontvangen door durfinvesteerders en hebben daarom vaak een vrij lange looptijd van enkele jaren.
Het kan zijn dat er voor iedere uitgeoefende warrant een aandeel wordt ontvangen, maar er kan ook sprake zijn van een afwijkende ratio. Wanneer de ratio bijvoorbeeld 4:1 is, dienen er 4 warrants ingeleverd te worden om 1 aandeel kunnen kopen.
Wanneer er sprake is van een hoge ratio, is de koers van het aandeel vaak laag en vice versa. Warrants geven slechts het recht om aandelen te kopen of te verkopen. De bezitter van de warrants heeft dus geen recht op dividend.
Waarom worden er warrants uitgegeven door bedrijven?
Warrants worden uitgegeven door bedrijven die kapitaal nodig hebben. Je ziet de uitgifte van warrants vaker bij small en microcaps die vaak als penny stock noteren, dan bij bedrijven die in een hoofdindex zoals de AEX noteren.
Wanneer er geld wordt opgehaald, worden er naast nieuwe aandelen, vaak ook extra warrants uitgegeven. Een veelvoorkomend voorbeeld is dat een investeerder zich inkoopt in ruil voor nieuw uitgegeven aandelen en hier bovenop een pluk warrants ontvangt. Deze warrants kunnen gezien worden als een extraatje voor het vaak verhoogde risico dat gelopen wordt. Dit maakt de investeringscase voor bijvoorbeeld durfkapitalisten een stuk aantrekkelijker.
Voor de uitgevende partij is het uitzetten van warrants tevens aantrekkelijk. Hierdoor kan het bedrijf namelijk toekomstige kasstromen tegemoet zien. Iedere keer als een warrant wordt uitgeoefend, wordt er geld ontvangen.Het slechtste scenario voor het uitgevende bedrijf is dat de warrant niet uitgeoefend wordt, bijvoorbeeld omdat de koers niet aantrekkelijk genoeg is. Er wordt dan geen geld ontvangen, maar er wordt ook geen verlies geleden door het bedrijf.
In het onderstaande voorbeeld pakt het uitoefenen van een warrant goed uit voor een investeerder.
Voorbeeldberekening Warrant
Stel het aandeel Avantium handelt op een koers van 2,50 euro. Om 1000 aandelen te kopen dient de investeerder dus 2500 euro te betalen.
Stel een investeerder is in het bezit van een warrant met een uitoefenprijs van 1,25 euro, dan kunnen er dus 2000 aandelen voor hetzelfde bedrag worden gekocht.
Wat is het risico van een warrant?
Net als ieder ander financieel product, kennen warrants ook risico’s. Wanneer de koers van het aandeel onder de uitoefenprijs handelt is het namelijk niet interessant om deze uit te oefenen. De waarde ervan zal dan ook snel dalen naarmate de expiratiedatum steeds meer in zicht komt. Wanneer deze verstrijkt loopt de warrant waardeloos af.
Hoe kan de prijs van een warrant worden beïnvloedt?
De koers van een warrant kan op verschillende manieren worden beïnvloedt. Allereerst wordt de prijs gevormd door de intrinsieke waarde. Deze kan worden berekend door het verschil te nemen tussen de koers van het onderliggende aandeel en de uitoefenprijs. Deze dient eventueel gedeeld te worden door de ratio van de warrant.
Verder hebben we te maken met een tijdswaarde. Uiteraard speelt de expiratiedatum hierin de belangrijkste rol, maar andere invloeden hierop zijn de rentestand, de volatiliteit en eventuele dividenden. In de niche waarin wij beleggen hebben we met dividend meestal niet te maken.